HomeWeer & klimaat

Klimaat

Share

Curacao is gezegend met een ideaal tropisch klimaat. De temperatuur is het hele jaar door rond de 30 graden over dag en 25 graden 's nachts. De vrijwel altijd aanwezige oostelijke wind, de Noordoostpassaat, zorgt ervoor dat het nooit te warm wordt. Hoewel de temperaturen vrij constant zijn zit er wel een duidelijk verschil in het neerslagpatroon. Vanaf februari tot juni is het droog, het aantal millimeters regen blijft dan vrijwel altijd onder de 30 mm. Januari, juli, augustus en september zijn met hoeveelheden tussen de 40 en 50 mm gemiddeld per maand iets natter. De laatste drie maanden van het jaar vormen de nattere periode waarbij er maandelijks rond de 100 mm neerslag gemeten wordt. Niet genoeg om van een echt regenseizoen te spreken, maar wel aanzienlijk meer dan de andere maanden.

Regen
Per jaar valt er in totaal gemiddeld ruim 500 millimeter. Opvallend voor Curacao is dat er behoorlijke verschillen per jaar en per maand plaats kunnen vinden. Er zijn jaren dat er minder dan de helft valt van wat er normaliter gemiddeld staat voor een heel jaar. Er zijn echter ook jaren dat er ruim het dubbele van de normale hoeveelheid regen valt. In de jaren dat er veel neerslag valt is er naast de gebruikelijke buien vaak sprake van grote depressies die zorgen voor langdurige neerslag. Dagenlang grauw weer met veel regen is dan zeker mogelijk. Het andere uiterste is echter ook goed mogelijk. In de altijd al relatief droge periode van  februari tot en met juni kunnen er maanden voorkomen waarbij er helemaal geen neerslag valt en de waarden op 0,0 millimeter blijven steken.

Zon
Curacao is een zonnig eiland met een gemiddelde van  ruim 8 zonuren per dag. De zonuren liggen mooi verdeeld over het hele jaar. Zelfs in de nattere maanden is het gemiddeld nog steeds zonnig omdat de regen vrijwel altijd in de vorm van buien valt. Verwacht op Curacao echter geen helderblauwe luchten, zonder wolkje aan de hemel. Vrijwel elke dag zijn er wel wolken. Vaak zijn dit mooie witte wolken die vaak voorkomen bij mooi weer. Ook dreigende onweerswolken zijn mogelijk, al komt het dan niet altijd tot een regenbui omdat de buienwolken vaak overwaaien en pas boven het aanzienlijke nattere Venezuela hun regen laten vallen.

Luchtvochtigheid
Hoewel de hoeveelheden regen meevalt, is er wél een hoge relatieve luchtvochtigheid op Curacao. De luchtvochtigheid ligt gemiddeld rond de 75 tot 80%, met soms uitschieters tot ruim boven de 90%. Zeker langs de zuidkust kan het bij het ontbreken van een duidelijk voelbare wind dan klam en benauwd aanvoelen.

Orkanen
In het Caribisch gebied is er vanaf juni tot begin december kans op orkanen en tropische stormen. Doordat Curacao behoort tot de Benedenwindse eilanden heeft het een ligging onder de gebruikelijke aanvoerroutes van de orkanen en depressies . Daardoor wordt Curacao maar zelden getroffen door deze zware stormen. Het eiland heeft echter wel degelijk last van orkaanactiviteit in de regio. Door orkanen ten noorden van Curacao kan de wind heel ruw worden en kunnen golven hard op de kust van het eiland slaan. Ook zijn er dan grote hoeveelheden regen mogelijk, met als gevolg dat lagere delen van het eiland onder water kunnen komen te staan.

Winterzon
Omdat Curacao continu aangename dagtemperaturen biedt van circa 30 graden is het een ideale winterzonbestemming. In de periode van oktober tot en met december is de kans groter dat er regelmatig regenbuien zijn. Toch is er ook in die maanden volop zon en is het vrijwel alle dagen prima vertoeven aan het strand of zwembad. Wie rond de kerstvakantie naar Curacao wil vliegen moet wel rekening houden met aanmerkelijk hogere ticketprijzen als gevolg van familiebezoek in die periode.

 

 

Maand

Gemiddelde maximale temp (°C)

Gemiddelde minimum temp(°C)

Gemiddeld aantal uren zon per dag

Gemiddeld aantal dagen neerslag per maand

Gemiddeld aantal mm regen per maand (in mm)

Gemiddelde zee temperatuur (°C)

Januari

30

24

8

6

32 – 60

27

Februari

30

24

9

4

6 – 30

26

Maart

31

25

9

4

6 – 30

26

April

31

26

8

5

6 – 30

27

Mei

32

26

8

7

6 – 30

27

Juni

32

26

9

9

6 – 30

28

Juli

32

26

9

9

32 – 60

28

Augustus

32

26

9

8

32 – 60

28

September

33

27

9

10

32 – 60

29

Oktober

32

26

8

12

61 – 100

29

November

31

26

8

11

61 – 100

28

December

30

25

8

10

61 – 100

27

Ga naar boven