HomeVervoerVerkeer en regels

Verkeer en regels

Share

De hoofdwegen op Curacao zijn geasfalteerd en redelijk begaanbaar. Vooral in het regenseizoen kunnen de wegen snel slijten en heb je soms kuilen in de weg. Vrijwel alle (toeristische) bestemmingen zijn bereikbaar via geasfalteerde wegen. Verder zijn er ook veel onverharde wegen, van zeer wisselende kwaliteit. Over het algemeen zijn er op het eiland veel pick-up en jeeps. Verlaagde auto's zal je niet snel tegenkomen en dat is niet voor niets!

U kunt met een Nederlands rijbewijs gewoon deelnemen aan het verkeer op Curacao. Het verkeer is niet chaotisch en u kunt dus zonder zorgen rondrijden over het eiland. Over het algemeen geldt dat je niet gehaast moet gaan rondrijden.

Vooral rond het spitsuur kan het druk zijn op de weg en zijn er op de drukke wegen files. Probeer als toerist dus de dag zo in te plannen dat u geen last heeft van de files.

Verkeersregels
De verkeersregels en borden zijn in grote lijnen hetzelfde als in Nederland. Er wordt dus ook aan de rechterkant van de weg gereden. De maximumsnelheid op het eiland is 60 tot 80 km per uur en 45 binnen de bebouwde kom. Veel harder is op de meeste wegen ook niet aan te raden.

Enkele afwijkende regels zijn:

  • Bij een T-splitsing heeft het verkeer op de doorgaande weg altijd voorrang
  • Op de 4-baans rondweg om Willemstad mag je zowel links als rechts inhalen


Aandachtspunten
Het aantal verkeersdoden op Curacao is relatief groot. Dat komt over het algemeen omdat men het op het eiland iets minder nauw neemt met de regels. Zo is het gebruik van de richtingaanwijzer bij veel weggebruikers niet ingeburgerd. U moet er dus altijd op bedacht zijn dat de automobilist voor u soms onverwachte dingen kan doen. De grondregel voor autorijden op Curacao is dan ook afstand houden, zodat u goed op verrassingen kunt anticiperen.

Verdere aandachtspunten:

  • Rijd bij (beginnende) regen extra voorzichtig. Vaak ligt er wat olie op de weg en kunnen de wegen op het eiland spekglad worden.
  • Terwijl we in Nederland vaak onze hand opsteken als bedankje (bij bv het verlenen van voorrang), wordt er op Curacao getoeterd. Schrik dus niet, en doe lekker mee!
  • de banden (ook bij huurauto's) zijn niet altijd in goede staat door het lokale wegdek. Controleer altijd of de huurauto voorzien is van een goed reservewiel , wielsleutel en een krik. Er zin vele tyreshops langs de weg, waar voor ongeveer Naf 10,00 de band weer gerepareerd wordt.
  • wees er 's avonds op bedacht dat er auto's kunnen rondrijden zonder licht of met kapot licht. Doe het 's avonds dan ook rustig aan op de weg.Ga naar boven