HomeAlgemeen

Over Curacao

Share

Curacao is de grootste van de 6 eilanden van de (voormalige) Nederlandse Antillen (waartoe ook Aruba, Bonaire, St-Maarten en St Eustatius en Saba behoorden. Sinds 2010 is Curacoa een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het eiland ligt op 60 Km ten noorden van Venezuela. Het is 65 Km lang en 11 Km breed op het breedste punt. De totale oppervlakte bedraagt 444 Km2. Het landschap is vrij droog omdat het weinig regent op Curacao (560 mm per jaar). Daardoor is er ook een vrij schrale vegetatie, die voornamelijk bestaat uit cactussen.

Het eiland is niet echt vlak te noemen, maar de enige noemenswaardig heuvel is de Christoffelberg in het noordwesten, met een hoogte van 375 m. Vanaf de top kan je op een heldere dag Venezuela, Aruba en Bonaire zien liggen.

De noordkust is vrij ruw en rotsachtig met hoge golven, terwijl de zuidkust de meeste stranden herbergt (11 km lang in totaal) en verschillende diep landinwaartse gaande baaien heeft. Aan een ervan, het Schottegat, ligt Willemstad met een van de grootste havens in het Caraïbisch gebied.

De meeste mensen wonen in Willemstad en haar vele omliggende wijken. De meeste drukte speelt zich dan ook in deze regio af, terwijl de westkant van het eiland (Bandabouw) nog erg rustig is, met enkele idyllische dorpjes en een uitgestrekte natuurvlaktes. Het gebied ten oosten van Willemstad (Bandariba) is vooral rondom Jan Thiel Baai erg toeristisch, terwijl het uiterste oosten een vlak en leeg gebied is.

In het binnenland groeien de cactussen tot 6 meter hoog, de typische divi divi bomen bereiken een hoogte van 3 meter en soms ook een breedte van 3 meter omdat de takken door de winden uitwaaien.


Ga naar boven