Taal

Share

Curacao is een culturele smeltkroes en dat is aan de spreektaal goed te merken. De 4 talen die het meest gesproken worden zijn Nederlands, Papiamentu, Spaans en Engels.

De officiƫle taal van Curacao is nog steeds het Nederlands. Dat betekent dat onder andere alle officiƫle stukken van de overheid in het Nederlands worden opgesteld. Ook in het onderwijs is het Nederlands nog immer prominent aanwezig. In principe kun je dan overal op het eiland met Nederlands terecht, maar de beheersing van de taal wordt wel steeds minder onder de inwoners.

De lokale taal die op de ABC eilanden gesproken wordt is Papiamentu op Curacao en Bonaire en Papiamunto op Aruba. De bevolking is erg trots op de eigen taal en deze wordt dan ook in alle lagen van de bevolking gesproken. Het is een Creoolse taal die in de tijd van de Slavenhandel ontstaan is, toen de slaven die uit verschillende West Afrikaanse gebieden kwamen elkaar niet konden verstaan. De taal bevat invloeden uit het indiaans, Portugees, Nederlands, Spaans en Engels. De grammatica is zeer eenvoudig, maar de uitspraak is juist moeilijk omdat het een toontaal is; de betekenis van woorden verandert door een andere klemtoon.


Ga naar boven