HomeOver CuracaoFlora & fauna

Flora & fauna

Share

Flora
In het vrij droge klimaat van Curacao komen ongeveer 500 soorten planten en bomen voor. Vergeleken met het Zuid-Amerikaanse vasteland is dat niet veel. Door de droogte heeft het eiland dan ook niet de oerwoudachtige begroeiing die men vaak associeert met andere Caribische eilanden. Bomen komen weinig voor. Cactussen daarentegen heel veel en er zijn verschillende soorten. De torenhoge Kadushi heeft meer weg van een boom, met meerdere stammen en vele stekels. Ook de Yati is erg hoog, maar heeft veel minder stekels. Deze cactus wordt dan ook regelmatig gebruikt om omheiningen mee te maken. Deze soorten kun je op het hele eiland vinden, soms hele velden vol.

De bekendste boom van de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) is de divi-divi of waaiboom. Deze gebogen boom leunt op de eilanden altijd naar het westen vawege de overheersende noordoostpassaat. Aan de oevers van de baaien komen diverse soorten mangroves voor. Deze bomen staan met hun wortels in het water en "ademen" door luchtwortels die van de takken naar beneden hangen. Daarnaast vind je op Curaçao verschillende soorten palm waaronder de kokos-, sabal en manilapalmen. Vermoedelijk zijn deze door de Spanjaarden geïmporteerd en ze zijn vooral bij de stranden en de hotels te vinden.

Het heuvelachtige westen is het groenste gedeelte van Curacao. Daar vind je flora zoals de hibiscus, bougaiville, allamanda en oleander. De Manzanilla boom, met zijn grove, donkerbruine bast en kleine groene blaadjes, heeft giftig fruit en sap en veroorzaakt brandwonden alleen al als je hem aanraakt. U kunt hem herkennen aan de ellipsvormige felgroene blaadjes en aan de felgroen appeltjes. Probeer altijd contact te vermijden met water dat er tijdens regenbuien vanaf valt.

Fauna
Met de fauna is het wat beter gesteld dan met de flora. Zo is er de trupial, een klein zwart vogeltje met een fel oranje buik en witte plekken op zijn vleugels. Deze vogel is typisch voor Curacao en de andere Antillen. Daarnaast zijn er verschillende soorten kolibries, banaquitta's, wielewalen, sterns, blauwe reigers, spotvogels en zilverreigers op het eiland. Maar ook flamingo's die hier nesten aan de kust. Deze zijn onader andere te vinden bij de zoutpannen van St Willibrordus, een dorpje aan de westzijde (Bandabou). Aan de kust vindt men ook bruine pelikanen die, als ze op jacht zijn naar vis, zich recht naar beneden laten storten om hun prooi te pakken te krijgen. Andere zeevogels die hier voorkomen zijn vele soorten meeuwen en grote aalscholvers.

Behalve zoogdieren als kleine muizen, konijnen en vleermuizen, is het meest aansprekend het witstaart hert dat voorkomt van de zuidelijke delen van Noord Amerika tot Bolivia in het zuiden. Het kan tot twee meter lang en één meter hoog groeien. In Curacao is dit hert de enige voorkomende soort. De lokale bevolking noemt het dier “bina”. Sinds 1931 is het een beschermde soort en er leven er ongeveer 400 op het eiland, waarvan de meeste in Christoffel Park.

Op het eiland leven verschillende soorten leguanen en zo’n 16 soorten hagedissen, die hun dagen zonnebadend doorbrengen. Terwijl ze op andere Caribische eilanden vaak wel beschermd worden geldt dat niet voor Curacao. Beschermd zijn wel de zeeschildpadden, die hun nesten maken in de inhammen aan de noordkust van het eiland.

In de zee rondom Curaçao komen prachtige koraalriffen voor (koraal bestaat uit levende organismen) en het aantal vissoorten is zeer gevarieerd. Enkele bijzondere vissen zijn de barracuda en de murene. Ook haaien komen vrij veel voor. Het water is echter zo voedselrijk dat ze geen gevaar voor de mens opleveren.

Ga naar boven