HomeOver CuracaoArchitectuur

Architectuur

Share

Toen de Hollanders het eiland in de 17e eeuw begonnen te koloniseren, namen ze veel van hun eigen unieke architectuur mee. De gebouwen in Willemstad werden in dezelfde stijl gebouwd als in Amsterdam. Later hebben zij hun architectuur aan de Caribische invloeden aangepast. Daardoor heeft de Curaçaose historische architectuur zich in de loop der eeuwen ontwikkeld tot een bouwkunst met een eigen karakter. Daarbij werden plaatselijke materialen en bouwvaardigheden gecombineerd met buitenlandse invloeden, vooral vanuit Nederland.

Karakteristiek voor de architectuur van Curacao zijn natuurlijk te pasteltinten. Volgens de overlevering is de veelkleurigheid van de gebouwen te danken aan een oud gouverneur-generaal die aan het begin van de 19e eeuw het bewind voerde over het eiland. Hij had regelmatig last van zijn ogen. Dit kwam volgens zijn arts door de oogverblindende witte gebouwen in Willemstad. Daarom werden op zijn last de gebouwen overgeschilderd in allerlei kleuren.
kleurrijke huisjes punda curacao
De meeste monumenten zijn te vinden in Willemstad zelf. In 1990 bevonden zich meer dan 765 historische monumenten in de oude wijken Punda, Otrobanda, Pietermaai en Scharloo. Deze historische monumenten maken deel uit van het beschermd stadsgezicht van Curacao. Ook de  unieke ligging van de historische wijken rond de St. Anna-baai en het Waaigat maken deel uit van het stadsbeeld van Willemstad. Hierdoor onderscheidt het historische Willemstad zich van vele andere havensteden in de regio. 

De meeste oude gebouwen in Willemstad hebben hun oorspronkelijke stijl en pastelkleuren behouden, maar zijn veranderd in drukbezochte winkels, banken en kantoren. De beste manier om de historische gebouwen en monumenten in Willemstad te verkennen is te voet. De historische gebouwen aan de handelskade in Punda zijn natuurlijk wereldberoemd en prijken op vrijwel elke folder van Curacao. De rij gebouwen aan de kade hebben een typische Amsterdamse stijl met gekrulde gevels en versieringen, in de kleuren roze, geel, blauw en groen.

Vanaf Otrabanda aan de overzijde van de St. Annabaai heeft u een prachtig blik over Punda en de kleurrijke historische gebouwen. Lopend over de markante in 1888 gebouwde Koningin Emmabrug, ook wel de pontjesbrug genoemd, bereikt u Otrobanda. Als u met de auto van Punda naar Otrobanda gaat komt u over de 55 m hoge Koningin Julianabrug, waar u een prachtig uitzicht heeft over zowel Punda als Otrobanda.

Ook typisch voor Curacao zijn de (restanten van) landhuizen gebouwd in de 18e en 19e eeuw. Meestal zijn het voormalige plantagehuizen. Er waren ongeveer honderd kleine plantages op het eiland. Hun namen worden nog steeds gebruikt als plaatsnamen, zoals Santa Catharina, Brievengat, Dokterstuin etc. Het landhuis was het middelpunt van elke plantage. Hier woonde de meester, terwijl rondom de slavenhutten en pakhuizen stonden. De slaven werkten op het land of in de zoutwinning.

De villa’s waren uit koraal opgetrokken met enkele details van baksteen als toevoeging. De hoge zadeldaken werden gemaakt met Nederlandse dakpannen. Een verrassend groot aantal van deze koloniale huizen heeft de tand des tijds doorstaan. Ongeveer 55 van deze landhuizen bestaan nog steeds en staan, in wisselende conditie verkerend, verspreid over het eiland.

Ga naar boven